Medializujeme Poradnu věřitele v ČRO -Je rozumné kupovat dárky na dluh? Odpověď asi znáte

02.12.2015 10:45

Za chvíli jsou tu Vánoce a s nimi i tradiční nákupní horečka. Každý chce svým blízkým udělat radost nějakým hezkým dárkem. Někdy je ovšem cena za dárek nad naše finanční možnosti, a tak se rozhodneme si na vánoční dárky půjčit. Co všechno by měl zájemce o půjčku zvážit?

„Na základě posledních zpráv jednotlivých odborných nebo úvěrových společností víme, že Čechům letos trochu otrnulo a půjčují si více než loni. Takže tyto Vánoce budou zase na úvěr, nebo přesněji řečeno na dluh,“ začíná Mgr. Kateřina Procházková téma vánočních nákupů. 

Češi si na dárky půjčují každoročně, přičemž jde v posledních letech v průměru o částku mezi sedmi a osmi tisíci korunami. Důvodem je mimo jiné skutečnost, že jim na každém kroku někdo půjčku nabízí, zejména pak v předvánočním období. Kromě toho je dnes také opravdu velice snadné si peníze půjčit. 

„Je to jednoduché řešení, jak si pořídit věci, po kterých toužíme a na které v peněžence nemáme. Svoji roli hraje i finanční a právní gramotnost, která je bohužel mizivá, hlavně mezi mladými lidmi, kteří jsou netrpělivý, chtějí všechno hned. A pro ně je to nejsnazší cesta, jak věci zakoupit,“ uvádí mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz. 

Čtěte také: Jak předejít návštěvě exekutora kvůli neuhrazené platbě?

Je vůbec rozumné si půjčovat peníze na vánoční dárky? „Odpověď je samozřejmě jednoduchá - není. Není to rozumné, myslím, že to víme všichni. Přesto málo kdo si troufne nenakoupit vánoční dárky. Podle některých výzkumů jeden ze sta nekupuje vánoční dárky, jinak všichni ostatní podlehnou vánočnímu šílenství a alespoň nějaké drobnosti pořídí. Další si musí vzít půjčky a potom je budou splácet. Otázkou je jak dlouho. Některé se běžně splácí půl roku, některé až rok, což potom napáchá velkou paseku v rodinném rozpočtu.“ 

Půjčku je důležité si řádně promyslet. Když se pro ni rozhodneme, je důležité si přečíst smlouvu a zjistit sankce, jaké jsou v případě zpožděné nebo úplně vynechané splátky. „Především bychom se měli podívat na celkovou částku, kterou za půjčku zaplatíme. Měli bychom zvážit, na jak dlouho si půjčku bereme. Jak vysoká je měsíční splátka, protože budeme muset z rodinného rozpočtu ukrojit nějakou částku v řádu tisíců nebo minimálně stokorun,“ radí Kateřina Procházková. 

V rozhovoru mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz také zmínila výhody a nevýhody využití kontokorentu, který dnes většina bank nabízí. Uvedla také úskalí kreditní karty a výhody nákupů na splátky.

zdroj: www.rozhlas.cz/strednicechy/poradime/_zprava/1554963