Je sprchování vážně levnější? Jak u koho…

01.08.2014 14:46

Všeobecně je sprchování považováno za hygieničtější, rychlejší a především úspornější způsob očisty než jakou zajistí koupel ve vaně. Ale je tomu tak opravdu? Záleží především na našich osobních návycích. Zjistilo se totiž, že průměrný Čech stráví pod sprchou bezmála deset minut, ale jen polovina z nás vypíná vodu při mydlení nebo nanášení šamponu.

 

Správným sprchováním se opravdu ročně ušetřit i několik tisíc korun, je k tomu ovšem zapotřebí dodržovat několik jednoduchých triků. Pokud je budete pečlivě dodržovat, pak vám za jeden jediný rok přinesou ve čtyřčlenné domácnosti nezanedbatelnou úsporu víc jak 10 tisíc korun.

Baterie měnit nemusíte

„Řada našich zákazníků se obává, že je čekají veliké počáteční investice, ale opak je pravdou.“ Říká David Otáhal odborník ze specializovaného portálu www.neoperlcz.cz a dodává, že na rozdíl od elektrospotřebičů, které je potřeba po letech vyměnit za relativně drahý úspornější model, to u vodovodních baterií nehrozí. „Pokud vyloženě nechcete, nic vyměňovat nemusíte, stačí si do stávajících vodovodních baterií jen snadno doinstalovat speciální vložku takzvaný insert za cca 200 Kč, který sníží okamžitou spotřebu vody o 40 – 60 %, aniž byste pocítili jakýkoliv uživatelský diskomfort.“ Dodává Otáhal. Podobně jako do sprch, se dají perlátory instalovat i na kuchyňské baterie, umyvadlové baterie a šetřiče lze pořídit také na wc splachovače. 

Místo 15 litrů jen 5

Tyto perlátory, jak se jim všeobecně říká, fungují na principu mísení vody se vzduchem. Dají se připevnit na jakoukoliv vodovodní baterii, která rázem sníží průtok vody z původních 12-15 litrů za minutu až na 1,7 litru za minutu a tím pádem se sníží spotřeba vody o celých 90 %. „Nicméně pro domácnosti jsou vhodnější spíše omezovače na 3,8 – 5 litrů vody za minutu, což v běžném provozu znamená úsporu vody o cca 50 – 70%, ale i to se v celkových nákladech projeví výraznou úsporou nejen na spotřebě vody, ale i na energiích potřebných k ohřevu teplé vody.“ Upozorňuje na nesporné výhody perlátorů David Otáhal.

Znamená to tedy, že pokud se sprchujeme jednou denně 10 minut při spotřebě 15 listrů za minutu, spotřebujeme na jedno sprchování 150 litrů vody, což bezmála odpovídá jednomu koupání. S perlátorem se tato spotřeba rázem sníží na 50 litrů, a pokud budeme při mydlení, holení nebo mytí hlavy sprchu navíc i vypínat, může se reálná spotřeba dostat k 35 – 40 litrům na jedno sprchování. Domácnost se čtyřmi členy pak místo dosavadní spotřeby 600 litrů na den, zaplatí jen zhruba 140 -160 litrů. To je, jako by se při současné spotřebě bez perlátoru vysprchoval jen jeden člen domácnosti a další tři měli sprchování zadarmo.

Roční úspora víc jak 10 tisíc

Pokud bychom měli vše převést na peníze, pak lze snadno vypočítat, že pokud si za týden průměrná čtyřčlenná domácnost dopřeje 24x sprchu po cca 35 litrech a 4x vanu po 150 litrech vody, spotřebují sprchováním 0,84 m3 týdně a koupáním celkem 0,6 m3. Roční spotřeba vody s perlátorem pak dohromady činí 74,88 m3 což je při ceně vodného a stočného 80,76 Kč/m3 v Praze částka: 6.047 Kč proti původní platbě 17.637 Kč pořádný rozdíl – počítáno 28 x 150 litrů/týdně.

Jen perlátory nestačí

Sice sami o sobě dokážou ušetřit spoustu vody i energie, ale bez správných návyků není jejich přínos takový, jaký by mohl být. V realizovaném průzkumu se zjistilo, že během čištění zubů nezavírá vodní kohoutek až čtvrtina Čechů. Pokud si tedy čistí zuby předepsané 2 minuty s naplno otevřeným kohoutkem, spotřebují denně naprosto zbytečně až 60 litrů vody na osobu.

Ve čtyřčlenné domácnosti je to pak 240 litrů vody, které každý den protečou naprosto bez užitku. Ročně se už jedná o 87.600 litrů za 7.074 korun, přitom by každému na jedno čištění zubů stačila jedna až dvě sklenice vody za pár haléřů.

 

Zdroj: www.neoperlcz.cz