www.rozhlas.cz - Bytová družstva musí do konce června změnit stanovy, jinak jim hrozí i zrušení

23.04.2014 10:39

Bytová družstva už mají jen dva měsíce na změnu svých stanov. V dokumentu, podle kterého fungují, musí například rozhodnout, jestli umožní lidem dát si družstevní podíl do zástavy. Nová pravidla nařídil od ledna občanský zákoník a s ním související právní úpravy. Kvůli krátké lhůtě to však zřejmě všechna družstva nestihnou. Pokud povinnost nesplní, může je soud v krajním případě zrušit.

Bytových družstev je v Česku téměř deset tisíc a hospodaří s více než půl milionem bytů. 

Upravené nebo nové stanovy musejí poslat soudu nejpozději do konce června. 

AudioStáhnout

Občanský zákoník komplikuje fungování bytových družstev. Více v příspěvku Petra Benešové

„Pakliže do 30. 6. 2014 stanovy nezmění a nezaloží je do sbírky listin, tak mohou následovat sankční kroky. To znamená, že rejstříkový soud vyzve družstvo k tomu, aby v nějaké náhradní lhůtě stanovy uzpůsobilo nové právní úpravě a založilo je do sbírky listin,“ vysvětluje advokátka z portálu pravnigramotnost.cz Bohdana Hejduková, která se věnuje bydlení. 

Do stanov si nově mohou družstva začlenit některé novinky. Například družstevní podíl bude možné dát do zástavy, stejně tak se mohou obyvatelé domů stát spoluvlastníky členského podílu. Družstvo se také rozhodne, jestli do něj přistoupí právnické osoby, například i stát. 

Pokud družstva změny nestihnou, dostanou se do velmi složité situace. „Rejstříkový soud dá soudu povel k tomu, aby družstvo zrušil,“ připomíná Hejduková. 

Případná likvidace by měla podle předsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby dopad i na samotné obyvatele domu. 

„Bude docházet k tomu, že může majetková práva získat někdo úplně jiný, který už zdaleka nebude dodržovat to, že družstvo má nějaká pravidla, solidaritu, vyrovnávací podíly a tak dále. Zkrátka najednou nebudou platit stanovy, ale budou platit jiné předpisy neboli správa majetku někoho cizího,“ upozorňuje Taraba. 

AudioStáhnout

Na téma změny stanov bytových družstev mluvil předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba

Problémů se obává i předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků František Lebl. Půlroční lhůta podle něj zbytečně krátká. A připomíná i hrozbu pokuty.  

„Je to termín zbytečně krátký a navíc ještě je sankcionován pořádkovou pokutou 100 tisíc korun, kterou může uložit rejstříkový soud v případě nesplnění tohoto úkolu. Takže dá se čekat, že rejstříkový soud, pokud by to někdo nestihl, umožní nějakou lhůtu. Myslím si, že by bylo vhodné, kdyby řekl, že ta lhůta je třeba do konce roku,“ říká Lebl. 

Pravidla se zřejmě budou ještě měnit

Společenství vlastníků má na rozdíl od bytových družstev na změnu stanov čas až do konce roku 2016. Jestli však všechna nová pravidla podle občanského zákoníku vydrží, není zatím jisté. Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková uvedla, že bydlení bude jednou z oblastí, která se zřejmě ještě změní. 

„Týkají se družstevního práva, kde se na nás obrací bytová družstva a žádají poradenství a konkrétní pomoc. Takže z toho usuzujeme, že výklad, který je obsažený v zákoně o obchodních korporacích a novém občanském zákoníku, není dostatečně jasný,“ říká ministryně. 

První drobné úpravy právních norem úřad plánuje na polovinu roku.