www.blesk.cz - Začal tvrdý boj s katastrem! 2 nejčastější problémy spojené s koupí bytu

02.04.2014 14:36

Šetříte, škudlíte nebo si půjčíte s vědomím, že budete mnoho let jen platit a platit. Koupě bytu je důležitý závazek. Dvě věci vám ho ale můžou zásadním způsobem zkomplikovat. Kupujete nebo prodáváte byt? Vyzbrojte se trpělivostí!

Nový občanský zákoník vnesl řadu nových povinností i do oblasti nemovitostí. Pokud je neznáte, může vám to pořádně zkazit radost z koupě nového bydlení. A pozor! Stejný problém hrozí i při koupi nebytových prostor. Takže nezáleží na tom, jestli jste si koupili byt nebo »jen« kumbál na ukládání nářadí či sklep pro pěstování žampiónů.

1. S bytem si koupíte i dluhy bývalého majitele

S novým bytem můžete nevědomky získat i dluhy původního majitele. A musíte je zaplatit! Zjednodušeně řečeno se jedná o s koupí bytové či nebytové jednotky si »kupujete« i případné dluhy, které na nemovitosti váznou.

Rada: Požádejte prodávajícího nebo nejlépe rovnou správce nemovitosti o potvrzení, že původní vlastník nemá vůči správci domu žádné závazky – například nezaplacené příspěvky do fondu oprav nebo jiné obdobné platby.

2. Byt nejde zapsat do katastru nemovitostí

Problém může způsobit i neexistující výpis z rejstříku společenství vlastníků. Pak se totiž může stát, že bez něj koupený byt nevložíte do katastru nemovitostí. Že mu nový byt katastr nemovitostí nezapíše, se dozvěděl i Michal Kříž, který si byt koupil na hypotéku.

Kupní smlouvu podepsal až po novém roce, a neohlídal si všechna nová pravidla. „Pan Kříž si od prodávajícího nenechal doložit výpis z rejstříku společenství vlastníků,“ upozorňuje advokátka Bohdana Hejduková z portálu www.pravnigramotnost.cz. „V jeho případě se totiž jednalo o dům s více jak pěti jednotkami, které jsou ve vlastnictví minimálně tří různých vlastníků,“ dodává advokátka.

Nově totiž v tomto případě zákon ukládá vlastníkům, aby založili společenství vlastníků a postarali se o jeho zápis do příslušného rejstříku. „A právě tato povinnost nebyla v případě nemovitosti vyhlédnuté panem Křížem splněná,“ vysvětluje advokátka. Katastr nemovitostí tak postupoval naprosto v souladu se zákonem.

Rada: Sjednanou částku zaplaťte až poté, co je koupě zapsaná do katastru nemovitostí (peníze můžete složit do notářské úschovy). A pro případ blokace zápisu vlastnického práva katastrem nemovitostí si dojednejte možnost odstoupit od kupní smlouvy.

Vyzbrojte se trpělivostí!

Založit společenství vlastníků ale není nic jednoduchého. Připravte se na to, že to může trvat několik měsíců. „Připravit stanovy, notářský zápis a doručit dokumenty k příslušnému rejstříku a počkat na zápis, to vše lze zvládnout v relativně krátké době několika týdnů. Problém může nastat tehdy, pokud se byť jen jeden jediný vlastník začne vůči novým stanovám bránit námitkami,“ říká advokátka Hejduková.

Jenže protože je nutné, aby stanovy podepsali všichni vlastníci jednotek, může tenhle jediný člověk blokovat prodej i všem ostatním vlastníkům, a to celé měsíce, dokonce i roky. Jedinou obranou proti jeho námitkám a zdržování pak je jedině soud.

Autor: Radka Růžičková

zdroj: www.blesk.cz/clanek/zpravy-obcansky-zakonik/243428/zacal-tvrdy-boj-s-katastrem-2-nejcastejsi-problemy-spojene-s-koupi-bytu.html

 

Kontakt

Ad Notam, s. r. o. Na Laurové 3
150 00 Praha 5
GSM: 773 905 800
TEL: 222 760 854
info@adnotam.cz