V České republice se denně narodí 25 dětí předčasně

11.11.2015 14:56

Blíží se Světový den předčasně narozených dětí, který každoročně připadá na 17. listopad. „Počet předčasných porodů se neustále zvyšuje, a to z původních 6 procent v roce 2002 na současných 8,3 procenta. V řeči absolutních čísel to znamená, že v roce 2002 se předčasně narodilo 5.567 dětí, zatímco v roce 2014 už to bylo 9.121 dětí.“ Upozorňuje MUDr. Miloš Černý, primář neonatologického oddělení FN Motol a zároveň předseda Nadačního fondu „N“.

 

Ve srovnání se západními státy nebo s porodností v USA se držíme ještě značně pod průměrem. Zatímco u nás se předčasně narodí každé dvanácté dítě, na západě je předčasný už každý desátý porod. Jako nedonošené se přitom označují děti, které se narodily před 37. týdnem těhotenství, přičemž těhotenství obvykle trvá 40 týdnů.

Lepší vybavení znamená lepší život bez postižení

Kdo to sám nezažil, nejspíš neuvěří. Ve společnosti stále ještě přežívá zakořeněný mýtus, že předčasně narozené dítě rovná se postižené dítě. Už tomu tak zdaleka není. Rozsah i počet zdravotních komplikací předčasně narozených dětí podle statistik rapidně klesá. A to i přesto, že se daří zachraňovat stále menší a méně zralá miminka.

Nechci tvrdit, že už neexistují žádná rizika a zdravotní komplikace, ale například počet dětí s těžkou poruchou zraku klesl za posledních deset let z 13,8 na 2,3 procenta. U mozkové obrny je pokles z 31 na 11 procent a za zmínku stojí i to, že Česká republika se dlouhé roky pohybuje na špici v nízké novorozenecké úmrtnosti. Ta se poslední roky pohybuje těsně nad jedno promile.“ Upozorňuje MUDr. Černý. Vzápětí dodává, že při ohlédnutí do minulosti vidí, jak se díky lepšímu přístrojovému vybavení, získaným zkušenostem i kvalitnější erudici veškerého zdravotnického personálu daří zachraňovat mnohem více dětských životů. „Z dnešního úhlu pohledu tenkrát umíraly děti, které bychom dnes už s největší pravděpodobností zachránili.“ Dodává primář.


 

Důležitá je kvalita života

Přístroje jsou však drahé, stejně jako samotná péče o předčasně narozené děti. Když si však uvědomíme, že se ročně narodí zhruba devět tisíc dětí, které dostanou šanci na normální život, stojí to za to. Za deset let, je to zhruba devadesát tisíc dětí, které dostaly šanci žít. „A jsem přesvědčen, že až se za deset let znovu ohlédneme za svými současnými výsledky, nejspíš opět zkonstatujeme, že kdybychom měli vhodné přístrojové vybavení, byly by výsledky naší práce ještě lepší. Řada přístrojů je k dispozici už nyní, jen my na ně v současné době těžko dosáhneme. Proto se snažíme využít maximum z poskytovaných evropských dotací, získáváme finanční dary přes náš nadační fond a podobně.“ Zamýšlí se primář Černý a dodává, že každý den se u nás předčasně narodí tolik dětí, kolik by naplnilo jednu celou třídu. A pohled na tolik zdravých dětí, které měly jen složitější vstup do života, za to stojí.

 

www.nadacnifondn.cz