Rekonstrukce D1 brzdí dopravu

20.09.2013 16:52

Rekonstrukce D1 brzdí dopravu

Dlouho plánovaná rekonstrukce D1 potrvá zhruba šest let a již nyní je zřejmé, že první měsíce potvrdily obavy všech řidičů. Přestože se na jaře 2013 vládní zmocněnec Jiří Švorc dušoval, že zdržení dopravy nepřesáhne víc jak pár minut proti stavu před rekonstrukcí, realita je jiná. Především manažeři, kteří se po D1 přesouvají poměrně často, přišli s originálním řešením. Ze zoufalství se uchýlili do vzduchu.

 

Poslední zprávy z dálnice D1 jsou jednoznačné. Stačí i drobná havárie v místě svedeném do jednoho pruhu nebo výraznější zpomalení rychlosti a ihned se začnou tvořit několikakilometrové kolony, které běžně zdrží řidiče o desítky minut. Čas od času to někteří z nich nevydrží a pokouší se objet frontu i po louce, jiní se na cestu po rekonstruované D1 raději nevydávají vůbec a hledají jiné alternativy.

Vlakem nebo letadlem?

Každého nejspíš ihned napadne zvolit si pro trasu Praha – Brno vlakové spojení, které nabízí příjemný komfort i rychlost pro většinu cestujících. Vybírat lze mezi několika dopravci a časové rozestupy mezi jednotlivými spoji uspokojí valnou většinu cestujících. Problém nastává většinou v případě, pokud vaše cílová stanice neleží na hlavním železničním koridoru.

Nebyli by to však čeští manažeři, kteří by si neporadili po svém, takže si začali pronajímat soukromá letadla a vrtulníky. „Ano, mohu potvrdit, že se v poslední době rapidně zvýšil zájem o krátkodobý pronájem letadel i vrtulníků.“ Potvrzuje tento trend Michaela Mlejnková ze společnosti pilotemnazkousku.cz a dodává, že v České republice je velkou výhodou poměrně hustá síť sportovních letišť, kde si zájemci mohou stroj půjčit. „Letadlo nebo vrtulník si je možné půjčit s pilotem nebo samostatně, záleží vždy na přání klienta.“

Za hodinu a půl v Brně

Za takovou dobu byl v moravské metropoli manažer nadnárodní společnosti, který si nedávno poprvé podobný let vyzkoušel a už teď plánuje, že pro své služební cesty bude tento způsob dopravy využívat častěji. „S ohledem na současný stav dálnice a několik předchozích nedobrovolně zmeškaných jednání jsem v poslední době vše přehodnotil a rozhodl se pro vlak. Při jedné z posledních cest, kdy bylo mimořádně důležité, abych dojel včas, se však shodou okolností na trase něco stalo a vlak měl být na svém příjezdu až dvě hodiny opožděn. Nemohl jsem čekat. Jednalo se nám o důležitou zakázku, proto mi asistentka obratem zajistila vrtulník.“

Budoucnost ještě ukáže

Dopravní komplikace se řidičům jedoucím po D1 i do budoucna rozhodně nevyhnou, už nyní si lze do chytrých mobilních telefonů stáhnout na dopravniinfo.cz aplikaci, která bude monitorovat aktuální dopravní situaci na rekonstruované dálnici. Podobné informace je možné najít i na internetové adrese novaD1.cz.

Přestože se ze všech stran zaznívají opakovaná ujištění, že se neočekávají velká dopravní zdržení, doporučuje ředitelství dopravní policie řidičům, aby se na cestu zásobili dostatkem paliva, dek a tekutin, aby především v nadcházejících zimních měsících nedocházelo ke zbytečným zdravotním komplikacím pasažérů.