Předcházejte chřipce jednoduše Pozor na infekční podání rukou!

07.01.2015 13:17

Nestálé a teplé počasí letošní zimy přeje nejrůznějším virózám, možná i vy teď zrovna bojujete s nepříjemným kašlem, nebo s rýmou a ani netušíte, že na vině mohou být špatně umyté ruce. Podle vědců existuje zhruba 200 různých druhů nachlazení, bolestí v krku a kašle. Lékaři zároveň uvádí, že až 8 z 10 infekcí se přenáší díky nedostatečnému mytí rukou, na kterých tak ulpívají nebezpečné mikroorganismy. Jen pod nehty a na konečcích prstů sídlí tisíce bakterií, se kterými přicházíme každý den do styku.

 

Věděli jste, že při podání ruky si lidé kromě pozdravu předávají také bakterie? „Možná i vás v televizi pokaždé pobaví pohled na lidi, co si po podání ruky otřou dlaně antibakteriálním ubrouskem nebo gelem. Přitom se díky tomu poměrně účinně brání před přenosem nejrůznějších virů a bakterií.“ Říká Michaela Berzediová, brand manager značky Voux a dodává, že „ve skutečnosti není nutné být až takto důsledný, stačilo by si během dne pravidelně umývat ruce mýdlem, čímž se rázem sníží riziko onemocnění přenesených prostřednictvím rukou až o 66 procent.“

Mýdlo ideálně tekuté a ručník z papíru

Ruce bychom si měli vždy umývat pod tekoucí vodou, mydlit je alespoň deset sekund a poté důkladně opláchnout. Nesmíme zapomínat na prostor mezi prsty, pod nehty, bříška prstů, dlaně a hřbety rukou. Pro osušení je vhodnější používat papírové ručníky, ve kterých se na rozdíl od textilních neusazují bakterie. Dokonce bychom měli s jejich asistencí zavírat i vodovodní kohoutky, které jsou také plné bakterií.

Na co se často zapomíná?

Měli byste si umýt ruce pokaždé, když se vysmrkáte, kýchnete, zakašlete nebo použijete toaletu. Nebezpečná je také veřejná doprava, madla na pojízdných schodech, kliky na dveřích veřejných budov nebo držadla nákupních vozíčků nebo manipulace s penězi. To jsou nejčastější místa, kde bývá největší koncentrace virů a bakterií. Úplný ráj pro bakterie a viry pak tvoří počítačové myši a klávesnice, ale i telefony nebo výše jmenované vodovodní kohoutky.


Jen dvě třetiny lidí si po použití toalety pokaždé umyjí ruce

Z opakovaných průzkumů totiž vyplývá, že po kýchnutí nebo zakašlání si ruce neumyje 37 procent. Zcela alarmujícím zjištěním však je, že celá třetina lidí si po použití toalety nemyje ruce zcela pravidelně a automaticky! Proč? Máme špatné hygienické návyky, shodují se odborníci.

Přitom umýt si ruce je rozhodně nejlevnější způsob prevence před nepříjemným onemocněním. A ruku na srdce, opravdu dodržujete správnou frekvenci myti rukou? „Ruce bychom si měli mýt nejen, pokud jsou viditelně špinavé, po příchodu z venku, před jídlem, po použití toalety, smrkání a podobně, ale i tehdy, pokud sáhneme do peněženky, na počítačovou klávesnici, podáme někomu ruku, nebo například vezmeme za kliku v cizí kanceláři.“ Radí Michaela Berzediová, brand manager značky Voux

 

Zdroj: Palmagroup.eu

 

ukázka výsledků práce:

doma.nova.cz/clanek/zdravi/predchazejte-chripce-jednoduse-pozor-na-infekcni-podani-rukou.html

www.e-newspeak.eu/myti-rukou-nejlevnejsi-a-nejucinnejsi-ochrana-pred-chripkou-zloutenkou-a-dalsimi-infekcemi/

www.vdobrekondici.cz/index.php/zdravi/402-predchazejte-chripce-jednoduse