Majitelé domů se začali aktivně bránit podvodům s vodoměry

18.06.2014 13:28

Cena vody se stále zvyšuje a spolu s tím přibývá i pokusů, jak nelegálně zasáhnout do vodoměru tak, aby ukazoval nižší spotřebu, než je faktický stav. Tomu se začínají majitelé domů účinně bánit za pomocí nejnovějších technologií. Spotřebitelé však i tentokrát našli fintu, jak nové chytré vodoměry s radiovým komunikačním modulem obejít.

 

Ano, je to tak.“ Potvrzuje tento trend David Otáhal z portálu www.sanita-shop.cz a dodává, že v poslední době se především v souvislosti se zdražováním vody a se zpřesňováním měření dodávek, zákazníci stále častěji ptají na možnost, jak ušetřit. „Spotřebitele od používání nejrůznějších nelegálních fíglů, jak snížit spotřebu jednoznačně odrazují nejnovější chytré vodoměry. Ty totiž umí samy upozornit provozovatele na pokus o nelegální zásah do měření.“ Vysvětluje David Otáhal. Navíc je u těchto vodoměrů naprosto běžné, že odečet spotřeby probíhá na dálku, stačí jen projít nebo projet kolem domu či bytu, není nutné jej osobně navštívit.

Omezovače průtoku vody

Jednoduchým receptem na snížení spotřeby vody se v posledních měsících staly omezovače průtoku vody a perlátory. „Dají se snadno připevnit na jakoukoliv vodovodní baterii i do sprchové hlavice a fungují pak na jednoduchém principu, kdy do protékající vody přimísí vzduch. Tyto spořiče mají navíc tu jedinečnou vlastnost, že jsou nezávislé na tlaku vody a při sprchování, mytí rukou, nádobí i jiných běžných činnostech není pro uživatele rozdíl nijak patrný. Zato se tento nový způsob užívání velmi výrazně projeví na spotřebě, která se rázem sníží o 40-90 %.“ Říká David Otáhal. Zájem o perlátory i omezovače je v posledních měsících obrovský. Jsou totiž na rozdíl od jiných výše jmenovaných metod šetření vodou legální se skutečně minimálními náklady a rychlou návratností. „Kromě úspory vody však šetří především energie, jako je plyn či elektřina, které jsou s ohřevem vody neodmyslitelně spjaté, ačkoliv si to řada spotřebitelů vůbec neuvědomuje“, doplňuje Otáhal.

Nakupují hotely i domácnosti

Zájem o ně mají hotely, restaurace, domácnosti. Není divu, když voda za posledních 25 let zdražila zhruba na stonásobek původní částky a částka na faktuře se prakticky při každém odečtu zvyšuje. Investice do úsporných perlátorů v řádu několika stokorun se proto rozhodně vyplatí. „Přestože náklady na pořízení omezovačů a perlátorů nejsou nijak vysoké, setkáváme se s tím, že z veřejně dostupných míst opakovaně mizí.“  Krčí rameny nad tímto jevem David Otáhal. A dodává, že například Neoperl pro tyto velmi vytížené, veřejnosti volně přístupné a tudíž i rizikové provozy přichází s řešením ve formě instalace anti-vandal provedení.