Akce čisté ruce už pošesté! Voux se připojil ke Světovému dni mytí rukou

10.10.2014 14:08

Věděli jste, že na 15. října připadá Světový den mytí rukou, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace? „Možná vám tento svátek přijde zvláštní, ale špatná hygiena je celosvětově zdrojem mnoha infekčních nemocí, které v některých zemích vedou až ke smrti pacienta. Jako smutný příklad může sloužit nešťastný způsob rozšíření eboly v Africe, kdy se tamní lidé při pohřbu rukama dotýkají zemřelého a nechtíc tak rozšířili nemoc dál a dál.“ Uvádí David Denk ze společnosti PALMA Group CZ, s. r.o.

 

„Nejen v této smutné souvislosti jsme se rozhodli výrazněji poukázat na fakt, že lidé si nedostatečně myjí ruce. Spousta lidí si myslí, že jim k řádnému umytí stačí jen voda, ale jak dokazují zdravotnické studie, voda bez důkladného použití mýdla nebezpečné bakterie nezničí.“ Upozorňuje David Denk.

Přitom důvodů, proč lidé při mytí rukou nepoužili mýdlo, je hned několik. Mezi nejčastější patří zapomnětlivost, lenost, nechuť dotýkat se špinavého tuhého mýdla a podle některých respondentů i výmluva na nedostatek času.

Máme špatné hygienické návyky

Odborníci se shodují, že za výše jmenovanými argumenty, je však možné hledat především špatné hygienické návyky z dětství. Pokud má někdo ruce viditelně špinavé, obvykle si je jde automaticky umýt. Podstatně méně lidí si umývá ruce po návratu domů z venku, a to i přesto, že se cestou dotýkali různých předmětů, jako jsou madla nákupních košíků, držadla v MHD nebo i obyčejné dopisní schránky. Tam všude se skrývá nebezpečí v podobě žloutenky, salmonely, úplavice, chřipky a dalších nepříjemných nemocí.

Naučme se mýt ruce

„Rozhodli jsme se podpořit letošní šestý Světový den mytí rukou tím, že budeme na vybraných místech rozdávat mýdla Voux zdarma.“ Říká David Denk a dodává, že obdarovaný navíc obdrží také letáček s popisem, jak si správně umýt ruce. Zároveň doufá, že tato kampaň přispěje k lepší informovanosti a ke snížení zbytečných chorob souvisejících se špatně umytýma rukama.