Spíme v povlečení, které se nám nelíbí! Proč?

15.11.2013 11:56

Až 88% Čechů spí v ložním povlečení, které dostali a které se jim vlastně vůbec nelíbí! Vyplynulo to z výsledků bleskového průzkumu, který uspořádala agentura Ad Notam. Téměř v každé české domácnosti je povlečení, které se majitelům nelíbí a většina Čechů v něm i spí. Nejčastějšími důvody jsou šetrnost nebo vděk k dárci, od kterého povlečení dostali.

 

Přestože si do ložnice běžné návštěvy obvykle nepouštíme, nevhodných dárků v podobě ložního povlečení se Češi zbavují velmi zřídka. Přitom se jedná o oblíbený dárkový evergreen, který alespoň jednou za život dostal snad každý. „Příležitostí, kdy se daruje povlečení je více než dost, mezi ty nejčastější patří svatby, vánoční dárky nebo odstěhování potomků od rodičů.“ Vyjmenovává David Svoboda ze společnosti svobodalinen.cz

Muži častěji než ženy

U mužů je vzhled ložního povlečení leckdy pod jejich rozlišovací schopnosti, takže dokud jsou nezadaní, obvykle tyto záležitosti vůbec neřeší. Jakmile přijde do jejich života partnerka, preferuje většinou svůj styl, ale ani ona si obvykle nedovolí vyhodit povlečení, které on dostal od své matky. Jen ho uschová a používá ho zcela minimálně.

Internet nám proměňuje i ložnice

Teprve s nástupem internetu se situace v našich ložnicích začíná pozvolna měnit. „Řada lidí si samozřejmě uvědomuje, že je nejlepší, aby si obdarovaný vybral konkrétní vzor sám. Nechtějí však dávat jen peníze, proto kupují svým blízkým poukazy na odběr zboží.“ Komentuje nejnovější trend v nakupování ložního prádla Svoboda.

Jak se ukázalo, české domácnosti nakupují povlečení pro svoji vlastní potřebu v průměru jen jednou za tři až pět let a preferují kvalitní materiál před nízkou cenou. Vyhovuje jim jemný, přírodní a nemačkavý materiál, který není potřeba žehlit. Z výzkumu dále vyplynulo, že většina lidí dává přednost povlečení s vzorovaným potiskem a s jednoduchým zapínáním na zip.

Čas na změnu

„Z průzkumu zároveň vyplynulo, že nejčastěji dojde na razantní probírku ložního prádla v souvislosti s některým životním mezníkem. Obvykle se jedná o stěhování, rekonstrukci bytu nebo o partnerský rozchod.“ Uzavírá Svoboda. Jak je vidět, jen málokterá česká domácnost „bezdůvodně“ provětrá své skříně a dobrovolně se vzdá nevyhovujícího povlečení.

 

zdroj: www.svobodalinen.cz