S alergií v posteli

20.10.2013 16:45

Sezóna alergií nekončí

S příchodem zimy si většina alergiků pravidelně oddychne. Končí totiž sezóna pylů a jiných dráždivých látek, které jim znepříjemňují každodenní život. Znovu se budou moct zhluboka nadechnout, nebrat denně léky a nemít stále oteklé oči a plný nos. O poznání hůř jsou na tom lidé s alergií na prach a roztoče, kteří svůj neustálý boj s neviditelným nepřítelem nesmí vzdát nikdy.

 

Základem úspěchu je i u alergií především prevence. Jakmile zjistíte, že jste alergičtí na prach a roztoče, začnete postupně měnit svůj život i domov. Nejspíš si brzy zvyknete na domácnost bez květin, zvířat, koberců, záclon a dalších „lapačů prachu“, ale jak to vyřešit se spánkem? Postel je základ kvalitního odpočinku, ale zároveň je i potenciálním zdrojem prachu a roztočů.

Stačí pár triků

Přestože se na první pohled může zdát problém téměř neřešitelný, opak je pravdou, Stačí dodržovat několik pravidel a život s alergií bude rázem snesitelnější, spánek kvalitnější a odpočinek vydatnější.  „Důležité je investovat do kvalitní postele se speciální matrací, vybrat si lůžkoviny z dutých vláken, které se dají velmi dobře udržovat a samozřejmě nezapomenout ani na kvalitní povlečení, které co nejvíce zabrání pronikání prachu a cizorodých látek do matrace, pokrývek a polštářů.“ Říká David Svoboda ze společnosti www.svobodalinen.cz

Postel je základ

Postel alergika by měla být jednoduchá a ideálně z masivu, aby šla velmi dobře udržovat. Pod postelí rozhodně nechte volný prostor, úložné šuplíky jsou totiž potenciálním a velmi vydatným zdrojem alergenů. Matrace je nejvhodnější z polyetherové pěny, která je velmi prodyšná, není náchylná k uchycení plísní a roztoči ji doslova nemají rádi. Na matraci by přesto měl být povlak, který lze prát. Přikrývky a polštáře by měly být ideálně z dutých vláken, která jsou pro alergiky tou nejlepší alternativou. Lze je kdykoliv vyprat a snadno usušit, neusazuje se v nich prach, ani roztoči.

Ložní prádlo

Víte, že některým alergikům vadí dokonce i ložní prádlo?! Jste-li alergik, vybírejte si povlečení, které má hustší strukturu. Vytvoříte tím další ochrannou vrstvu, která do určité míry zabrání pronikání prachu do lůžkovin.

V praxi se pro alergiky velmi dobře osvědčila dlouhovláknitá egyptská bavlna s názvem Premium-Satén, která má nadstandardní hustotu 300 nití na palec čtvereční. Příjemný povrch chrání nejen lůžkoviny, ale i alergiky před usazováním prachu i roztočů, bonusem je jeho luxusní vzhled a jednoduchá údržba.“  Upozorňuje David Svoboda a dodává, že přesto má pro všechny alergiky navíc i jedno doporučení, a to ohledně aviváží. Mohou v nich být totiž obsažené látky, které mohou citlivé osoby zbytečně dráždit, proto je vhodné při praní aviváž vynechat a přidat máchání navíc.

Navíc David Svoboda všem alergikům rozhodně doporučuje prát povlečení častěji, než je obvyklé, lze tak předejít případnému nežádoucímu usazování zvířeného prachu například z radiátorů. Případně je vhodné přehodit přes postel ještě navíc i ochranný přehoz, který je v současné době opět velmi trendy. Kromě toho vytvoří další vrstvu, díky které se prach nedostane tak snadno až k lůžkovinám.

Vytápění a (ne)užitečné maličkosti

Věděli jste, že podlahové vytápění je pro alergika vždy lepší, než klasický radiátor? Sálavé teplo uvolňující se z podlahy má tu pozitivní vlastnost, že na rozdíl od topného tělesa prachové částice nijak nevíří. 

V ložnici udržujte nižší teplotu, ideálně kolem 18°C a můžete-li, pořiďte si zvlhčovač vzduchu, ten vytvoří příjemné klima a navíc i pročistí vzduch. Alespoň v ložnici zapomeňte na koberce, závěsy i záclony a pořiďte si raději žaluzie. I o ně je však potřeba pravidelně pečovat a otírat z nich vlhkým hadříkem usazené prachové částice. Zároveň si rozmyslete, zda nutně musíte mít na stěnách obrázky a jiné dekorace, také na nich se velmi rychle usazují nečistoty, které alergika zbytečně dráždí.