Ostravská ZOO se připravuje na příchod slůňat. První slůně se narodilo dnes v noci – sameček váží 78 kg a je to první úspěšný porod v historii

11.03.2011 11:36

Svým svěřencům nyní ZOO ordinuje pravidelnou jarní kúru pro pohybový aparát

Osteoartróza si nevybírá, postihuje lidi stejně jako zvířata. Ostravská ZOO aktivně bojuje proti této nemoci u zvířat již víc jak deset let a nutno dodat, že velmi úspěšně.

 

Osteoartróza je bolestivá nemoc, která postihuje nejen lidi, ale dokáže také potrápit leckterá zvířata. Toporná chůze, na první pohled zřetelné nadlehčování končetin nebo pomalé a opatrné zvedání se zvířat z lehu jednoznačně napovídá, že jejich pohybový aparát není v naprostém pořádku.

Když žirafy pláčou…

„Zhruba před deseti lety jsme začali spolupracovat s českou firmou Orling, výrobcem lidem známého Geladrinku určeného pro ochranu, výživu a regeneraci kloubů lidí a také veterinárních přípravků pro psy a koně. Ta nám tehdy vyšla maximálně vstříc a na základě našich požadavků během této spolupráce vyvinula zcela nový přípravek pro naše svěřence - ZOO Formula. Každý rok koncem zimy, tedy právě touto dobou, dostávají žirafy, sloni, zebry a antilopy losí tento doplněk stravy a užívají si tak svoji pravidelnou regenerační kúru. Chceme tím posílit jejich pohybový aparát po dlouhém stání v jejich zimních boxech s tvrdou betonovou podlahou a podle dosavadních výsledků se nám to i skvěle daří.“ Říká zoolog ing. Ivo Firla, který pracuje v ZOO Ostrava.

 

Regenerace pohybového aparátu

Jmenovaný přípravek zmírní jejich bolesti, regeneruje chrupavku kloubů a zlepší stav nehtů a kopyt. Speciálně upravený výživový režim obohacený o přípravek ZOO Formula přispěje k celkové regeneraci organizmu, uleví zvířatům od bolesti kloubů a navíc jim dodá i potřebné minerály a vitaminy. ZOO Formula se také přidává do krmné směsi u gravidních sloních samic, kterým uleví od bolesti způsobené velkým nárůstem jejich váhy. V současné době jsou v Ostravské ZOO očekávány dva porody slůňat, které již při svém narození váží zhruba 100 kg.

Očekávané sloní přírůstky do ZOO

Od konce ledna drží ošetřovatelé v Ostravské ZOO pravidelné noční hlídky, aby byli nablízku a mohli okamžitě samicím přispěchat na pomoc. Přípravy na porod slůňat v Ostravské ZOO vrcholí, narození mláďat se čeká doslova každým dnem, termín porodu byl stanoven na březen.