Nedonošený piknik letos už pošesté!

23.06.2013 16:55

Tradiční setkání nedonošených dětí se uskuteční 26. května 2013

Když se narodí, jejich váha je pár set gramů, vejdou se do dlaně a bez odborné péče specializovaných lékařů a sester by nepřežily. V inkubátoru stráví pod pečlivým dohledem odborníků první týdny svého života, teprve pak si je mohou rodiče konečně odnést domů.

 

Dva a půl tisíce – zhruba tolik nedonošených dětí zachránil tým zdravotníků z Motola jen za období posledních šesti let, kdy se setkání nedonošeňátek pořádá. Rok co rok v této nemocnici doslova vypiplají přes čtyři sta  dětí, které se z nejrůznějších důvodů narodily předčasně. Aby děti nezmizely z očí svých zachránců navždy, potkávají se  každý rok na pražské Ladronce.

Poděkování lékařům a sestrám

Tradiční piknik bývalých miniaturních pacientů je příjemnou příležitostí pro rodiče i děti, jak neformálně poděkovat lékařům i sestřičkám za poskytnutou péči. „Každoroční setkání na Ladronce je jedna z mála příležitostí, kdy se můžeme v klidu potkat a sledovat, jak naši bývalí pacienti rostou a prospívají.“ říká s úsměvem primář novorozeneckého oddělení v Motole MUDr. Miloš Černý.

Naděje pro rodiče

Setkání je hodně důležité i pro rodiče. Především maminky a tatínkové novorozenců se zde mohou na vlastní oči přesvědčit, že zanedlouho z jejich malého nedonošeňátka vyroste stejně zlobivé a svéhlavé dítko, jako mají všichni ostatní kolem.

„Naše první setkání na Ladronce pro nás bylo doslova psychickou vzpruhou.“ vzpomíná Kateřina, maminka ročního chlapečka, která se letos chystá na piknik už podruhé. „Tenkrát jsme měli malého doma asi měsíc, z jeho předčasného příchodu na svět jsme byli stále ještě vyplašení a dost se báli, co s ním bude dál. Teprve při pohledu na tu spoustu dovádějících dětí kolem nás jsme se uklidnili a věřili, že příští rok tu bude pobíhat s nimi.“

Nejtěžší případy míří do Motola

Neonatologické pracoviště v motolské nemocnici rozhodně nepatří počtem intenzivních lůžek mezi největší u nás, řeší se tu však ty nejtěžší případy z celé republiky. V případě zdravotních problémů, které byly za pomoci moderních vyšetřovacích metod zjištěny  ještě před narozením dítěte, směřují maminky do Motola ještě před porodem. U neočekávaných komplikací během nebo po porodu se malý pacient převáží  až po jeho narození.

 „Daří se nám zachránit nejen extrémně nezralé děti s velmi nízkou porodní váhou, ale i děti narozené s mnoha zdravotními komplikacemi, jako jsou například některé vrozené vývojové vady či onemocnění, která bezprostředně po porodu potřebují pomoc nejrůznějších specialistů, např. dětských kardiochirurgů, neurochirurgů či onkologů. “ Vyjmenovává primář Černý a dodává, že díky včasné péči a neustálému vývoji v medicíně je velká většina nedonošených dětí dnes ve velmi dobrém zdravotním stavu bez jakýchkoliv trvalých následků.

Předčasných porodů stále přibývá

Každé desáté dítě na světě se narodí předčasně, tedy dříve než ve 37. týdnu těhotenství. Ročně se tak jedná o 15 milionů dětí. Na předčasném porodu se podílí  celá řada faktorů, od vzrůstajícího věku rodiček po nejrůznější infekce či jiná základní onemocnění matek, důležitou roli hraje i asistovaná reprodukce. Přesnou příčinu předčasného porodu se však velmi často nepodaří odhalit vůbec. I proto je neonatologie velkou výzvou pro odborníky a nadějí pro čím dál větší počet dětí i rodičů.

www.nadacnifondn.cz