Jan Kašpar by se nejspíš divil

23.05.2013 16:51

Pilotky u nás

„Ty seš pilotka? Vážně? To ti nevěřím, ukaž mi pilotní průkaz.“ Slýchává relativně často Michaela Mlejnková. Následují obligátní otázky, jak se k létání dostala, jaké to je ve vzduchu a jestli se nebojí létat sama. Nejenže se nebojí, ale navíc létá i ráda a tak často, jak jí to studium na vysoké škole dovolí.

 

V květnu 2013 uplynulo 130 let od narození prvního českého aviatika inženýra Jana Kašpara. Tento pilot, konstruktér létajících strojů a průkopník tuzemského letectví se poprvé úspěšně proletěl v dubnu 1910, rok poté uskutečnil již s letadlem vlastní konstrukce svůj slavný let z Pardubic do Velké Chuchle. Kdo tento letoun v Národním technickém muzeu v Praze viděl, tomu je jasné, jak složité a především nebezpečné létání ve své době bylo.

Piloti a pilotky

Po více jak sto letech od Kašparova prvního letu se bezpečnost v letectví výrazně změnila a pilotování se stalo dostupnějším pro více lidí. Statistická data hovoří jasně, v České republice je vydáno více jak 15 tisíc platných pilotních licencí. Muži v této oblasti zatím hrají jasný prim a ženy pilotky se i v 21. století stále ještě počítají na stovky, přesto jejich počet rok od roku roste.

„Ženy se za kniplem motorového letadla objevují doposud poměrně sporadicky, přesto si troufnu říct, že by se Jan Kašpar nejspíš hodně divil, kam až se létání za těch sto let posunulo.“ Říká Michaela Mlejnková z portálu www.pilotemnazkousku.cz a dodává, že něžnější pohlaví obecně preferuje spíš bezmotorové létání včetně paraglidingu.

Láska k létání je základ

„Já sama jsem se k létání dostala naprosto přirozeně díky svému otci, který je pilotem. Dá se říct, že jsem vyrůstala prakticky na letišti a už jako dítě jsem propadla vůni leteckého benzinu. Pilotní licenci jsem si tedy udělala hned, jak to bylo možné a láska k létání mě neopustila dodnes.“ Říká Michaela Mlejnková. 

Podle ní je velká škoda, že se u nás tomuto nádhernému sportu nevěnuje více žen. Létání je adrenalin a neskutečný relax zároveň. Člověk může přijít na letiště s hlavou plnou starostí, ale jakmile si sedne do letadla, vše je jako mávnutím kouzelného proutku pryč. A po úspěšném přistání se najednou zdají předchozí starosti snáz zvládnutelné nebo malicherné.

Pilotovat může každý

Není problém zkusit si, jaké to je být pilotem a jaké pocity zažívá člověk, když poprvé v životě ovládá letadlo. Stačí se jen zúčastnit některé z akcí „Chci si vyzkoušet, jaké je to být pilotem!“ Hned napoprvé si společně se zkušeným pilotem můžete naplánovat trasu, zjistíte meteorologické podmínky a řadu dalších úkonů, nakonec si vyzkoušíte i vlastní pilotování.

„První dojem ze „samostatného“ létání je pro většinu lidí rozhodující. Buď se do pilotování zamilujete a pak je to láska na celý život, nebo se bojíte a svůj stín nikdy nepřekročíte.“ Uzavírá s úsměvem Michaela Mlejnková.